SON EKLENENLER

TAŞERONDA % 70'LE 'KADROSUZ'LAR UNUTULMASIN..

Taşeronda çözüm birlikte getirilsin! Kadro alanlara ve kadro dışı kalanlara ortak düzenleme yapılsın
08 Ekim 2019 12:54

Taşeron şirketlerden kadroya geçişler 2 Nisan 2018'de gerçekleştirildi. İşçilerin 'Şartsız, koşulsuz ve ayrımsız kadro' sloganı ile kadro talebinde malesef gerek düzenlemeler gerekse teknik konulardan dolayı yüzbinlerce çalışan kadro hakkından faydalanamadı.

ÇEŞİTLİ DEFALARDA SÖZLER VERİLDİ

Başta KİT'ler olmak üzere%70 engeline takılanlar, karayolları, yemekhane çalışanları, hastane bilgi işlem ve teknik hizmetlerde çalışanlar, laboratuvar, radyoloji, ihale şartları vb. birçok nedenden dolayı işçiler kadro hakkından faydalanamdı. İşçilere çeşitli dönemlerde birçok kere söz verilmesine rağmen kadro işlemelerinde kayda değer bir ilerleme olmadı.

TAŞERONDA SÖZLEŞMESİ BİTEN VE İŞTEN ÇIKARILANLAR

Süreç içerisinde bugün de hala yaşanan hali ile çeşitli kamu kurumlarında sözleşmeleri sona ermesi ve yeni bir sözleşme yapılmaması nedeniyle işçiler işsiz kalıyorlar.

'TAŞERONDA BİZLER UNUTULDUK'

Kadro geçişinde yaklaşık 900 bin işçinin kadro geçişi yaptığı ifade edildi. Sayı konusunda kesin rakam ise hiç açıklanmadı. Bu rakamın 450 bin kişisinin ise belediye şirketlerine geçtiği ifade edildi. Belediye şirketlerinde seçim sonrası her siyasi partiden işten çıkarmalar gerçekleşince işçiler şirket işçiliği konusundaki uyarının ne kadar haklı olduğunu ifade ederek şirket işçiliği yerine belediye işçisi kadrosunun zorunluluğunu ortaya koydular.

TAŞERONDA YÜZDE 70 ŞARTI

7079 sayılı Kanun ile kanunlaşan 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin merkezi idarelerde kadroya, yerel yönetimlerde şirketlere geçişi düzenlenmişti. 7079 sayılı Kanunun 118. maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23 ve 24. maddelerde taşeron işçilerin kamuya geçişi için “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında” çalıştırılma şartı getirilirken; bir hizmet alımının “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı” sayılabilmesi için “yaklaşık maliyetinin en az% 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dâhil işçilik giderinden oluşması” şartı arandı. Asıl işi yapmalalarında rağmen sadece şartname, ihale evrakı veya imzalanan sözleşme hükümlerinden dolayı binlerce işçi mağdur duruma düştü.

100 BİNİN ÜZERİNDE KİT ÇALIŞANINA KADRO

Antalya Milletvekili Tuba Vural Çolak Meclis'te yaptığı bir konuşmasında taşeron işçilere kadro düzenlemesinde 100 binin üzerindeki KİT çalışanı kadroya geçemediğini ifade etmişti.

TAŞERONDA KADRO ALAMAYANLAR

---*Kara yollarında çalışan işçiler

*Yemekhane çalışanları,

---*Kiralık araç şoförleri ( Başbakanlık kapatılırken buradaki şoförlere bir düzenleme ile kadroya geçirildi)

---*Hastane bilgi işlem sistemi personeli,

---*Radyoloji görüntüleme çalışanları

, ---*Laboratuvar çalışanları

, ---*Diş protez ihalesi çalışanları,

---*İhale şartnamesi mağdurları (Esasında asıl işi yapmalarına rağmen ihaleye çıkış yöntemi nedeniyle kadro alamadılar)

---*Ve burada sayamadığımız 4 Aralık kriteri ve birçok kurumda çeşitli teknik nedenlerle kadro hakkından faydalanamayan diğer işçiler.

KADROYA GEÇENEDE, KADRO ALAMAYANA DA ÇÖZÜM BİRLEKTE GETİRİLSİN

Taşeron şirketlerden kadroya geçenler mali ve özlük hakları ile ilgili olarak bir çok konuda kayıp yaşadılar. TİS talepleri de gerçekleşmeyen işçiler enasyon farkınıda alamıyorlar. Çeşitli nedenlerle kadro hakkından faydalandırılamayan işçiler ile genel idarelerde 4/D sürekli işçi kadrosuna, belediyelerde şirket işçiliğine geçen işçilere toplu bir çözüm getirilmesi tüm işçileri mutlu edecektir.

ÇALIŞMA BARIŞI ADINA ÖNEMLİ ADIM OLUR

Bunların yapılması için yasal düzenleme veya kararname ile düzenlemeler gerekebilecektir. Fakat çözüm önerisinde taşeron şirketlerde kalan işçiler unutulmamalı, kadroya veya şirket işçiliğine geçen işçilerle birlikte kapsamlı bir çözüm getirilmesi çalışma barışı adına önemli bir adım olacaktı.

SGKREHBERİ

ASGARİ ÜCRETLİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
Kit taşören
Tayyip başkan bizverdik kadrodiyor. Damadı yok diyor yani bakanları. Galiba uç beş bakan tayyip beyi kandırıyor karibim meydanlarda bol bol sö verdi tutamyacağınız zözü niye varıyorsunuz bu gariban vatandaşlarla niye dalga geciyorsunuz.öteki taraf da cehennemde yanarken bu sözler sizlere hatırlatılır. Ben hakkımı helal etmiyorum .
Yunus
Yıllarca bekledik kadro diye ama malasef alamadık bu haksızlıktır
Yavuz
Kitler neolarakkadrosu 70 milyon kadro dişi kaldi sonuç 0
Soner
18 yıllık hastanede yemekhane çalışanayım 3günlük işe giren çaycıya kadro verip sen %70e takıldın sana yok denilmesi okadar acıttıki canımızı 18yıllık emeğim haram olsun buna neden olanlara yazıklar olsun aynı kurumda çalışıpta bizleri üvey evlat gibi görenlere bir iş yaptınız onuda yarım yamalak Yaptınız gurur duyun eserinizle
Turhan ucar
Biz yemekhane calisanlari maduruz aynı catı altında hizmet veriyoruz ama bizi kimse görmüyor önemsemiyor okadar kişinin karnını doyuruyoz sıcagın altında 10senedir kamudayım bu bize haksızlık ve vebaal duyun sesimizi çocuklarımız var bizim yeter artık aldıgımız asgari ücret oda şirketin keyfine kalmış insanların gelecekleriyle oynamayın yeter
Metin Akdemirci
yüzde yetmişe takılanlar anahtar teslim Kara yolları kadro bekliyor üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz
SON EKLENEN HABERLER