SON EKLENENLER

TESTE GİRMEYEN 2.9 MİLYON ARAÇ SÜRÜCÜSÜ İÇİN CEZA KAPIDA!

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle zorunlu hale gelen psikoteknik test için tanınan 2 aylık süre uzatımında son 10 günlük zaman dilimi içerisine girilince 4 milyon sürücü için de rapor zorunluluğu uygulamasında geri sayım başlamış oldu.
22 Ocak 2020 08:50

Teste girmeyen 2.9 milyon araç sürücüsü için ceza kapıda!

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle zorunlu hale gelen psikoteknik test için tanınan 2 aylık süre uzatımında son 10 günlük zaman dilimi içerisine girilince 4 milyon sürücü için de rapor zorunluluğu uygulamasında geri sayım başlamış oldu. Sürücülerin trafikte hafıza ve hız kontrolü ile saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanacak test sonrası verilecek rapor için şimdiye kadar 1 milyon 100 bin kişi başvuruda bulundu. Rapor için henüz başvuru yapmamış yaklaşık 2.9 milyon sürücüyü ise 3 Şubat itibariyle toplamda bin 168 TL ceza bekliyor.

Türkiye'deki 4 milyon araç sürücüsünü yakından ilgilendiren uygulama kapsamında tanınan süre uzatımında son 10 günlük zam dilimi içerisine girildi.

1 Aralık 2019 itibariyle yürürlüğe girmesi beklenirken iki ay ertelenerek uygulama tarihi 3 Şubat olarak yeniden belirlenen Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu zorunluluğu kapsamında raporu bulunmayan araç sürücüleri para cezası ve yaptırımla karşı karşıya kalacak.

Ticari yük, eşya ile yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin bedeni ve psikolojik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren raporu almayan sürücüler 3 Şubat itibariyle 283 lira cezaya tabi tutulacak.

Sürücünün yanı sıra araç sahiplerine ise 885 TL ceza kesilecek.

60 DAKİKA SÜRÜYOR

Psikoteknik test, psikologlar eşliğinde 1-1.5 saat arasında gerçekleştiriliyor.Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu kapsamında araç sürücülerine sürekli dikkat, mühakeme, koordinasyon, seçici dikkat, hız mesafe tahmin, çarpışma tahmin, görsel algı bellek, kişilik, görsel süreklilik, çevresel görsel görüş, tepki hızı ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor.

Testlere tabi tutulan 305 bin şoförden 45 binin bu testlerden geçemediği belirtilmişti.

3 AY TRAFİKTEN MEN EDİLİYOR

Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu testlerinden geçemeyenler ise riskler ortadan kalkana kadar ticari araç kullanmaktan men ediliyor. 90 günlük sürenin ardından yeniden psikoteknik raporu için testlere tabi tutuluyor.

3 Şubat sonrası için zorunlu hale getirilen belge için istenen ücret 170 TL.

MERKEZ SAYISI 500'E ULAŞTI

Konuyla ilgili yenisafak.com’a konuşan ve Türkiye genelinde hemen hemen bütün il ve ilçelerin söz konusu testleri yapabilecek merkezlerin bulunduğuna dikkat çeken Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, 1 Aralık 2019 öncesi 365 olan merkez sayısının ise artan yoğun ilgi sonrasında 500'e ulaştığını kaydetti.

GÜNDE 15 BİN KİŞİ TESTE GİREBİLİYOR

Bu merkezlerde araç sürücülerine yapılan testler ile riskli sürücülerin tespit edilip trafikten uzaklaştırılarak kazalarının olumsuz etkilerinin azaltılmasının hedeflendiğini de kaydeden Kutlu, merkezlerde toplam 900 test makinesinin bulunduğunu, günlük kapasitenin de 15 bin kişi olduğunu kaydetti.

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu.

BAŞVURU SAYISI İKİ KAT ARTTI

Türkiye'de ticari araç kullanımı için gerekli olan SRC belgesine sahip 8 milyon kişi olduğunu bunların ise 4 milyon kadarının aktif olarak trafikte ticari araç kullandığını da vurgulayan Kutlu, 1 Aralık öncesi 600 bin civarında olan başvuru sayısının ise bugün itibariyle neredeyse iki kat artışla 1 milyon 100 bin bandına çıktığını belirtti.

2.9 MİLYON SÜRÜCÜ İÇİN CEZA RİSKİ!

Uygulamanın 3 Şubat'ta yürürlüğe gireceği göz önüne alınırsa başvuru için 10 günlük bir sürenin kaldığını ifade eden Kutlu, test merkezlerinin ortaya çıkacak talebi karşılyabileceğini kaydederek rapor alması gereken 2.9 milyon SRC belgeli sürücü için ise trafiğe çıkmaları halinde cezai sürecin başlayacağını söyledi.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araç sürücülerinin SRC belgesi alması 2009 yılı itibariyle zorunlu hale getirildi.

3 Şubat itibariyle piskoteknik raporu olmayan araç sürücüsü ve sahibini bin 186 TL ceza bekliyor.

45 BİN ŞOFÖR TESTİ GEÇEMEMİŞTİ

1 Ocak - 1 Aralık 2019 tarihleri arası Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu için Türkiye'nin çeşitli illerinde yapılan başvurular sonrasında testlere tabi tutulan 305 bin şoförden 45 binin bu testlerden geçemediği ortaya çıkmıştı.

YÜZDE 96'SI İNSAN KAYNAKLI

İçişleri Bakanlığı'nın psikoteknik değerleme raporlarına ilişkin yayınladığı genelge. Son istatistiklere göre trafik kazalarının yüzde 96'sı insan unsurundan kaynaklanıyor.

Kenan Biter

YENİ ŞAFAK

ASGARİ ÜCRETLİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
TURGAY KUL
hepsi fasa fiso devlete para lazım para sorarım size src belgesi ne işe yarıyor bilen varmı buda aynı işte tek düşünçeleri para paraaaaa
arifışık
her ehliyeti olan bu teste girecekmi bana bildirirseniz memnun olurum saygılarımla
vedat
BEN OKUL SERVİSİ ÇEKİYORUM BU UYGULAMANIN ÇOK GÜZEL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM FAKAT BAZI ŞEYLERİNDE YANLIŞ OLDUĞUNU SÖYLEYE BİLİRİM ÖRNEĞİN BİZLER BU RAPORU 2009 DAN BERİ ALIYORUZ AMA YENİ DÜZENLEMEDE E DEVLETTEN GÖZÜKMESİ GEREKİYOR ESKİDEN ALANLARIN YENİ DEN ALMASI GEREKİYOR BURASINI YANLIŞ BULUYORUM ÇÜNKÜ E DEVLETTE GÖZÜKMEDİĞİ İÇİN YENİSİNİ ALMAK ZORUNDA BU DA BİLİNDİĞİ İÇİN BİR YERLERE PARALAR KAZANDIRIYOR BURADA DAHA ESNEK OLUNA BİLİRDİ BİR DİĞER DÜŞÜNCEM GÜNDEMDEKİ KAZALARI TRAFİKTEKİ KAVGALARI SANKİ TİCARİ ARAÇ KULLANANLAR YAPIYORMUŞ GİBİ İNSANLARDA BÖYLE BİR ALGI YARATILIYOR BUNU YANLIŞ BULUYOR VE BAKANLAIMIZA ŞÖYLE BİR ÖNERİDE BULUNMAK İSTİYORUM BU UYGULAMAYAEHLİYETİ OLAN HERKES DAHİL EDİLSİN ÇÜNKÜ ONLARDA ARAÇ KULLANIYORLAR 18 20 YAŞLARINDAKİ ÇOCUKLARIN PİSKOLOJİLERİNİ BİZLERDE GÖRELİM VARMISINIZ TEŞEKKÜRLER
SON EKLENEN HABERLER