SON EKLENENLER

ONLİNE ALIŞVERİŞTE HAKLARINIZ NEDİR?

Koronavirüsle birlikte artan internet alışverişlerinde kimi zaman istenmeyen olaylar yaşanabiliyor. Tüketiciler bazen sipariş ettiklerinden farklı bir ürünle karşılaşıyor, kimi zaman da dolandırıcıların hedefi olabiliyor. Böyle bir durumda tüketicinin hakkı ne, ne yapılmalı?
05 Temmuz 2020 07:06

Koronavirüs döneminde internet alışverişleri arttı. Pek çok ihtiyaç online olarak giderilmeye başlandı. Ancak bu durum bazı mağduriyetleri de beraberinde getiriyor.

Online alınan birçok ürün kimi zaman ya sipariş edildiği gibi gelmiyor ya da sipariş edilenden çok daha farklı bir ürün geliyor. Peki böyle bir durumda haklarımız ne? Ne yapmalı, nereye başvurmalıyız?

Öncelikle internetten yapılan her alışverişin mesafeli satış sözleşmesine tabii olduğunun bilincinde olmak gerekiyor.

Mesafeli satış sözleşmelerinde ürün ayıplı olsun ya da olmasın 14 gün içinde gerekçe gösterilmeden iade edilebiliyor.

Eğer ürün ayıplı, yani sipariş ettiğimiz tür cins veya kapasitede değil ise tüketici bunu makul bir süre içerisinde satıcıya bildirerek değişimini veya iadesini talep edebiliyor.

Peki satın aldığımız ürün dışında başka bir ürünle karşılaşırsak ne yapılmalı?

Örneğin internetten bir cep telefonu sipariş ettiğimizde bize el feneri gönderilirse, bu durumda sözleşme hiç uygulanmamış sayılıyor. Tüketici para iadesi veya sipariş ettiği ürünü talep etme hakkına sahip oluyor.

Peki tüketici ve satıcı arasında uzlaşmazlık çıkarsa ne yapılmalı? Normal dava yolunu izlemek bazen çok uzun süreçleri beraberinde getiriyor. Bu durumda tüketiciler tahkim yolunu seçerek uyuşmazlıkları en geç 5 ay içinde çözebilir.

İstanbul Tahkim Merkezi uyuşmazlıkların çözümü için bir porje başlattı.

Med-Arb projesi ile taraflar önce ara bulucuya gidecek. Eğer burada anlaşılamazsa Tahkim Mahkemesinde dava açılacak ve dava hakemler tarafından en geç 3 ay içerisinde karara bağlanacak.

Böylece tüketicinin uzun süre bekletilerek zarara uğramasının önüne geçilmiş olacak.

MEMURLAR.NET

ASGARİ ÜCRETLİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER